Ympäristö uutisia

Ympäristön tilan heikkeneminen siellä missä ihmisen toiminta sitä muuttaa

Kansalaisen tiedon saannin vapaus Suomessa eroaa Euroopan komission näkökulmasta

pe 26.tammikuuta, 2007

Vuonna 1998 tappelin vastaan eräässä ympäristöpalaverissa Optiroc Oy:n soranottokiista-asiassa. Minut oli nimetty kyläläisten asiamieheksi vastaamaan pohjavesistä Optiroc Oy:n hiekanottoasiassa ”muinaismuistoalueelta”. Muita paikalla olijoita oli Optiroc Oy:n, meidän Oulun kaupungin, Oulun yliopistosta Janne Ikäheimo, Kalevan toimitus ja muita kyläläisiä. Ikäväksemme Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta eikä seutukaavaliitosta asiaa edes millään tavoin valmisteltu, puhumattakaan, että heitä olisi ollut paikan päällä silloin. Ongelmana tässä on ja oli Optiroc Oy:n, soranottolupaviranomaisen ja Pohjois-Pohjanmaan liiton toiminta. On paljon asioita ja dokumentteja, jotka ovat vaikuttaneet kielteisiin päätöksiin, kuitenkin soraa kyseiseltä alueelta on otettu.

Ihmettelen tätä Pohjois-Pohjanmaan liiton toimintaa syystä, että mitään muutoksia ei Oulujokivarsimaisemaan Pikkaralan kohdalle ole tullut, eikä palautteita ole saatu. Pikkaralan ainoa jäljelle jäänyt harju, jonka museovirasto yksin on toimenpiteillään saanut osittain tähän asti säilymään, on oikeuskäsittelyssä korkeimmassa hallinto-oikeudessa soranoton vuoksi. Kylläkin julkisuudessa on tieto, että käräjäoikeuden ja hovioikeuden kielteiset päätökset on tulkittu kyläläisten vaikuttamiksi.

  • Selvitetään Suomen ympäristönsuojelulain eroavaisuus komission säännöistä koskien tiedonsaannin vapautta (90/313/ETY) ja lakia muuttamalla saadaan aikaan muodostettua yhteisvastuu ja velvoite niin viranomaisillekin kuin kansalaisille. Yhteisvastuun kylläkin määrittelee ympäristönsuojelulaki vuoden 1995 jälkeen tapahtuneille vahingoille!
Mainokset

tammikuu 26, 2007 - Posted by | ympäristöoikeus

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: